Mandula Piszhológus Rendelő

Sémakémia: A Feljogosítottság/önfeláldozás csapdája

A sémák azok az alapvető hiedelmek, amelyeket a kora gyermekkori interakcióink eredményeként alakítunk ki. Ezek sok mindent befolyásolhatnak a felnőtt életünkben, beleértve azt is, ahogyan a romantikus kapcsolatokhoz viszonyulunk.

Ha például valaha is azon kaptad magad, hogy neheztelsz és magányosnak érzed magad egy kapcsolatban, akkor valószínűleg egy önfeláldozás séma lehet a háttérben. Ez egy olyan séma, amelyben hajlamos vagy mások szükségleteire odafigyelni, miközben a saját igényeidet figyelmen kívül hagyod.

A "sémakémia" arra az emberi tendenciára utal, hogy olyan emberekhez vonzódunk, akik megerősítik a saját alapvető meggyőződéseinket. Az Önfeláldozó sémával rendelkező személy észrevehet egy olyan mintát a párválasztásában, hogy olyan partnerekkel van együtt, akik a saját értéküket és szükségleteiket tekintik elsődlegesnek minden helyzetben - más szóval olyan partnerekkel, akiknek Feljogosítottsági sémájuk van. Ez azért van, mert az Önfeláldozási séma és a Feljogosítottsági séma egymást erősítik és kiegészítik egymást. Minden egyes új interakcióval a kapcsolatban lévő mindkét ember alapvető meggyőződései megerősödnek a folyamatos dinamika által.

A Mandula Központban azt szeretnénk, hogy Ön képes legyen megtörni ezt a ciklust, és olyan kapcsolatot élvezhessen, amely pozitív és felemelő az Ön és partnere számára. Segítünk a pároknak a hatékony kommunikáció és az egészséges határok kialakításában, hogy a kapcsolat kölcsönösen legyen - egy közös erőfeszítésnek Ön és partnere között.

Az első lépés az, hogy megértsük, hogyan működik ez a "sémakémia", és hol jelenik meg az Ön kapcsolatában. Ezután képesek lesznek konkrét stratégiákat alkalmazni, hogy megváltoztassák ezt a dinamikát.

Mielőtt leírnánk néhány konkrét stratégiát, amelyeket a gyakorlatunkban tanítunk az ügyfeleinknek, itt közelebbről megnézzük e két séma jellemzőit.

Önfeláldozás séma

Ha önnek önfeláldozó sémája van, akkor ezek a jellemzők leírhatják, hogyan vesz részt az intim kapcsolatokban:

Ön a többi emberről való gondoskodást önmaga fölé helyezi.

Túlzottan felelősnek érzed magad mások érzéseiért, és előfordulhat, hogy a saját érzéseidet félreteszed.

Magadra vállalod a felelősséget. Felelősséget vállalsz mások viselkedéséért.

Nehezen tudod kérni, amire szükséged van.

Bűnösnek vagy önzőnek érzed magad, ha a saját igényeidet helyezed előtérbe.

Lehet, hogy félsz attól, hogy valaha is megtedd ezt, mert úgy érzed, hogy a partnered elutasítja az igényeidet, dühös lesz a kérésedre, vagy akár el is hagyhat.

Feljogosítottság séma



Önfeláldozó sémával rendelkező emberként vonzódhatsz olyan partnerekkel való kapcsolatokhoz, akik a Feljogosítottsági séma jellemzőivel rendelkeznek, mint például:

Jogosnak érzik magukat arra, hogy minden helyzetben megkapják, amit akarnak.
Irányító és manipulatív taktikákat alkalmaznak, hogy megkapják, amit akarnak.
Különlegesnek tartják magukat - a szabályok rájuk nem vonatkoznak.
Úgy gondolják, hogy áldozatok, és nem kell elszámolniuk a saját tetteikért.

A Feljogosítottság sémával rendelkező emberek vonzódnak az önfeláldozókhoz, akik nem valószínű, hogy megkérdőjelezik a jogosult partner meggyőződéseit. Mivel a jogosult személy szükségletei mindig teljesülnek, az illetőnek nincs ösztönzése arra, hogy változtasson a dinamikán.

Mit tehetek azért, hogy a szükségleteim teljesüljenek?

Egy képzett terapeuta segítségével megtanulhatja, hogyan érvényesítse magát a kapcsolatában, hogy az ön számára - és ne csak a partnere számára - legyen kifizetődő és kielégítő.

Íme néhány olyan készség, amelynek kialakításában terapeutája segíthet:

Különbséget tenni a szükségletek és az igények között. Határozza meg szükségleteit, és ismerje fel, hogy azok nem alkuképesek, ugyanakkor ismerje fel, hogy a vágyai alkuképesek, és legyen rugalmasabb a kéréseivel kapcsolatban.
Gyakorolja a "nem" kimondását. Nem számít, hogy milyen apró kérésről van szó, próbálja meg azt mondani, hogy "Talán, hadd gondolkozzam rajta", ahelyett, hogy automatikusan eleget tenne a kérésnek. Adj magadnak több időt, hogy megvizsgáld, hajlandó vagy-e ezt megtenni, ahelyett, hogy félelemből vagy bűntudatból beleegyeznél.
Tisztázza és rangsorolja az igényeit. Mi a legfontosabb számodra egy kapcsolatban - őszinteség, szeretet, bátorítás? Mi az, ami nem tárgyalható - tisztelet, biztonság, hűség? Nem baj, ha van egy-két "alkutörő" igénye, amelyet feltétlenül teljesíteni kell ahhoz, hogy folytatni tudja a kapcsolatot. Ne feledje, hogy az egészséges kapcsolat az, amelyben mindkét partner egyenlő mértékben képes kifejezni a szükségleteit anélkül, hogy félne a megtorlástól vagy az elhagyástól. Egy képzett terapeuta segíthet Önnek és partnerének is megérteni és gyakorolni azokat a kapcsolati készségeket, amelyek kiegyensúlyozott, igazságos és kölcsönös dinamikát teremtenek Önök között.