Mandula Pszichológia Magazin

Hová tűnik el az erotika?

Ahogy a párkapcsolatokat, a családi működést is érintik életciklus váltások. Mindez a folytonos változások összehangolásának művészete. Természetesen zajló folyamat, mely minden pár és család életében jelen van. Egyéni fejlődési, párkapcsolati fejlődési, családi fejlődési utat követünk. Mit mond a szexuálpszichológia?

Gyermekvállaláskor a párkapcsolatban élők új szereppel találkoznak, a “nő”, a “férfi” fogalom és szerep mellett megjelenik az “anya” és az “apa” szerepe. A szülői szerep a gondoskodás, az odaadás, az önzetlenség mellett lemondással is jár, a függetlenség, a szabadság korlátozása is egyben. Mindez rejtheti magában az önfeláldozás, önmegtagadás veszélyét is. Kisgyermekek nevelése során a szülői én prioritást élvez, korlátozva a párkapcsolatra koncentráló ént, vagy az erotikus ént. Gyakran mindez a két fél részéről eltávolodáshoz, a kapcsolat elhidegüléséhez vezethet.

 

Ahogy a gyermekek nőnek, kihívást jelenthet az újra közeledés. Újra megengedni magunknak a saját vágyaink szabadságát, teret engedni a mindennapi rutin helyett a sokoldalúságnak, kreativitásnak. Megtapasztalni újra a saját örömhöz való jogot anélkül, hogy “rossz szülő”-nek könyvelnénk el magunkat. A gondoskodó üzemmódról újra a párkapcsolatra koncentráló énre, erotikus énre, saját igényekre váltani.

Hogyan?

  • Határozzuk meg közösen a vágyott állapotot! Mik volnának a párkapcsolati igényeink?
  • Érdemes újragondolni aktuálisan a vállalt szerepeinket (pl.: “anya”, “társ”, “dolgozó nő”, “otthonteremtő”, stb.), felülbírálni, hogy mire mennyi ráfordítást szánunk.
  • A gyermeknevelés alatt gyakran az otthonnal és napi rutinnal kapcsolatos teendőkre korlátozódnak az egymáshoz intézett kéréseink. Ebben a szakaszban érdemes újra megtanulni kérni. A párkapcsolatot építő és előre mozdító vágyakra koncentrálni. Kölcsönösen figyelmet szánni az adok-kapokra.
  • Erősíteni a párkapcsolati működést, koncentrálva a párkapcsolat erőforrásaira. Randevú-napokat, estéket szervezni. Emlékeket felidézni a párkapcsolat kezdeti szakaszáról, a megismerkedésről. Felidézni a kezdeti érzéseket, gondolatokat. Leírni  vagy elmondani, mit szeretek a másikban. Miért fontos és értékes nekem a másik?
  • A napi működésbe visszahozni a meglepetések örömét. Olyan apróságokkal, gesztusokkal feldobni a mindennapokat, amire a társ nem számít.
  • A pár összegyűjtheti, mire nem tudtak közösen sort keríteni, mi hiányzott az elmúlt években és mit volna jó megélni kapcsolatuk ezen szakaszában együtt? Új élményeket felfedezni? Közös hobbi, amit még nem próbáltak? Utazás, amire eddig nem kerülhetett sor? Baráti összejövetelek, kulturális élet?
  • Szülő üzemmódból szerető üzemmódra váltani – Érdemes megtapasztalni milyen újra kényeztetni a testet, lelassítani a tempót, a gyereknevelés mellett megtervezett, sok esetben elsietett együttlétek helyett több idő juthat a spontán együttlétekre, az elnyújtott élvezetekre. A pár megtanulhatja újra megadni az együttlétek módját.
  • A kapcsolat frissítését megadhatja egy párterápiás folyamat is, ahol a két fél egymáshoz újra közeledhet, az egymásról alkotott kép újra alakulhat.

Mandula Pszichológia

Mandula Pszichológia Budapest 

1025 Budapest, Mandula u. 17.

mandulapszicho@gmail.com

térkép 

Tájékoztatók