Mandula Pszichológia Magazin

Amikor az apának lesz szülés utáni depressziója

A nő, akinél a szexuális vágy a szülést követően csökken, nem újszerű jelenség. De mi a helyzet a férfiakkal, akiknek erotikus vágyuk megszűnik gyermekeik édesanyja iránt?

Gyermek születést követően a férfiak gyakran érzik szexuálisan mellőzve, elhanyagolva magukat. Megismerkednek az apa szereppel, miközben a mindennapi rutinnal járó feladatok ellepik őket is. A pár erőforrásai, az egymásra fordított idő, az energiaráfordítás csökken.

A háttérben sok esetben az áll, hogy a megváltozott szerepekkel, az új jövevény érkezésével a "Madonna-kurva" jelenség kezdi felütni a fejét. A férfiaknak alapvetően nehézséget okoz, hogy erotikusan viszonyuljanak valamihez, ami egyben csodálatuknak és elismerésüknek tárgya, a tisztaságnak és a szeretet kifejeződésének tárgya. Nyers vágyaikat visszaszorítják, nem merik kifejezni az iránt a nő iránt, akire szeretettel és tisztelettel gondolnak. Akit óvnának ahelyett, hogy terhelnének.

Szexuális vágyaik alapja azonban mégis a nő volna, aki időtől, helytől függetlenül nyitott a szexualitásra, az elnyújtott, hosszú együttlétekre, a játékosságra, akiből időről-időre előbújhat a „rossz lány” szerepe. A férfi ilyenkor értékkonfliktusba kerülhet.

Mihez kezdjünk ezzel?

Fontos szembesülni azzal a ténnyel, hogy ilyenkor a férfiak partnerüket anyai szerepükben szemlélik. Érdemes bővíteni a szerep repertoárt, és a nőt, akivel együtt élnek, az „anya” képzetétől megtanulni eltérően látni. Látni bennük a cinkostársat. A nő felveheti a „rossz lány” szerepet, lehet szexuálisan provokatív. A pár dolgozhat azon, hogy újra megtalálhassák egymásban a szülő szerep mellett az „erotikus ént”, a szerető szerepét. Dolgozhatnak azon, hogy beengedjék kapcsolatukba a flört fogalmát. Erotikus játékokkal levetkőzhetik a gátlásokat. A kapcsolat újra definiálását, a szerepek átgondolását megadhatja egy párterápiás folyamat is, ahol a két fél egymás felé vágyairól, igényeiről, szükségleteiről egymás felé kommunikálhat, az egymásról alkotott kép újra alakulhat.

 

Mandula Pszichológia

Mandula Pszichológia Budapest 

1025 Budapest, Mandula u. 17.

mandulapszicho@gmail.com

térkép 

Tájékoztatók