Mandula Pszichológia Magazin

Brainspotting - egy új terápiás módszer

Brainspotting - egy új terápiás módszer

A brainspotting egy viszonylag új terápiás módszer a traumák feldolgozásának támogatásában, szorongás feloldásában, nehéz élethelyzetek megoldásának megsegítésében. A BSP képes lehet feloldani a függőség gyökeréhez kapcsolódó mély traumákat is. Ha úgy érzi, hogy más terápiák terén elért haladása megtorpant, a BSP módszere segíthet, hogy mélyebbre ásson belső világában. Egészen más, új problémák kerülhetnek felszínre, melyekkel korábban nem találkozott. Ebben a cikkben szeretnénk megismertetni Önt a BSP alapjaival.

 

Kezdjük az alapoknál!


A BSP technika rögzített, állandó szemhelyzetet használó „beszélgetésterápia” is egyben (megjegyzés: bár nem a verbális közlésen van a hangsúly, és gyakran nem is fontos beszélni közben), mely a rögzített szempozíción keresztül feltárja a kliens fel nem dolgozott traumáit, nehézségeit. A BSP egy viszonylag új módszer számos trauma és mentális nehézség kezelésére. Brainspotting segítségével a kliens saját tudatalattijukon keresztül vezethetik önmagukat. A brainspottingot úgy is emlegetik, mint az EMDR terápiák továbbfejlesztett, egyszerűbb változatát. De amíg az EMDR, vagy akár a Somatic Experience (SE) és a hipnózis terápiák azoknál az embereknél lehet hatékony, akik kényelmesen érzik magukat a nagyon konkrét lépések használatától, addig a brainspotting ideális lehet azoknál az embereknél, akiknek nagyobb szabadságra van szükségük ahhoz, hogy szembe nézzenek nehézségeikkel, traumáikkal.A BSP alkalmas lehet más terápiákkal párhuzamosan is dolgozni.

 

A BSP egy alternatív módszer lehet akkor, ha:

 

  • Nehéz elérni a jelentős áttörést a korábbi terápiákban
  • Intenzív érzelmek, szorongás vagy más érzelmek esetén, melyek nem javulnak.
  • Elsöprő vagy nyomasztó élethelyzetek megoldatlansága esetén.

 

Milyen készségek tanulhatok meg a Brainspotting segítségével?

 


A Brainspottingban a fókusz a nehezen hozzáférhető érzések és gondolatok feltárásán van. A feltárt érzelmek feldolgozása, más terápiák módszereit is igényelheti, mint például a sématerápia. 

 

Néhány készség, azért a Brainspotting alatt is megszerezhető:

  • A kiszolgáltatottságtól való félelem leküzdése
  • Gondolatok és érzések változásának felkarolása
  • Öntudatosabbá és magabiztosabbá válhat
  • Érzelmi felszabadítás erejének a megismerése


Brainspotting alatt történő új felismerések által egyre jobban megértheti önmagát, mely ideális alapot szolgáltat a változáshoz. A hatékony haladás kulcsa pedig a Brainspotting üléseken való rendszeres részvétel. A brainspotting mottója: „Ahová nézünk, az hatással van arra, ahogyan érzünk”


A Brainspotting ülés menete

 

  • A kliens felhoz egy nehézséget, problémát, amelyet szeretne feldolgozni.
  • A BSP szakember segít a problémához tartozó fizikai (vagy testi) érzések meghatározásában.
  • A kliens elmondja, hogy milyen testi érzéseket tapasztal önmagán miközben az adott problémáról beszélt.
  • A BSP szakember egy pálca segítségével irányítja a kliens szemmozgását különböző területekre, azaz a szakember a kliens előtt mozgatja a pálcát, a kliens pedig csupán a szemével követi azt.
  • A kliens megfigyeli, mely szempozíciókban erősebb illetve gyengébb a testi érzése.
  • A szempozícióját ott rögzítik, ahol a testi érzések vagy aktiváció a legintenzívebb.
  • Ezután következik az ülés úgynevezett „mindfulness” (tudatos jelenlét) része, azaz abban a rögzített szempozícióban, ahol a leginkább intenzívek voltak a testi érzések, a kliens megfigyeli a megjelenő érzéseit, gondolatait.

 

A BSP szakember szerepe ekkor, hogy az empatikus jelenléte segíti a kliens feldolgozását.
 

Hogyan működik a brainspotting?


A kliens a tekintetét egy fizikai pontra irányítja, mely pont választásában a BSP szakember lesz a segítségére. A kiválasztás történhet egy pálca segítségével, de lehet pálca nélkül is. Miután közösen megtalálták a fizikai térben ezt a fókuszpontot, a kliens erre a pontra rögzíti tekintetét. A fókuszpontra való koncentrálás alkalmával lehetőség nyílik az érzések és gondolatok feltárására. A kliens szabadon mehet olyan mélyre, amennyire csak akar. Az érzelmek azonban ezekre a fókuszpontokra való koncentrálása alkalmával hajlamosak elhatalmasodni és spontán módon szabad beszédre késztetni a klienst. Feldolgozás közben olyan felismerések fedezhetők fel, amelyekről nem is sejtette, hogy vannak. A haladás jelei lehetnek testileg és lelkileg is érezhető változások.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mandula Pszichológia

Mandula Pszichológia Budapest 

1025 Budapest, Mandula u. 17.

mandulapszicho@gmail.com

térkép 

Tájékoztatók